Thursday, December 2, 2010

ENDING KALAU DAH JODOH ^^

ENDING-KALAU DAH JODOH (^_^)


Dengan terlafaznya akad nikah maka dengan ini sahnya aku sudah memegang title Puan Amalin Syuhada bt Azmi. Terasa satu tanggungjawab besar terpikul di bahuku. Ingin aku menjadi isteri , menantu dan insyALLAH ibu yang baik. Tanggungjawab yang agak berat terasa ringan pabila melihat insan di hadapanku. Insan yang sama-sama akan berkongsi hidup denganku. Senyumnya mekar di saat hadirin yang datang bersalam dengannya. Mataku terus tunduk tatkala dia tersedar ku memandangnya dari jauh. Perlahan dia berjalan ke arahku. Kami bersalaman dan satu kucupan hangat dia hadiahkan di dahi.

Sempat dia berbisik kepadaku ” jazakillah sayang ”

Aku hanya membalas dengan senyuman. Tiada kata yang terluah.

” saya balik dulu ye..jumpa esok ”, bicaranya lagi sambil memandang lembut ke arahku.Terasa seperti tidak mahu berpisah.

Mak cik nya sempat mengusik kami waktu itu.
”ala malam ni je..malam esok dah berteman ”. Merona merah ku rasa mukaku saat itu. Dia hanya tersenyum suka.

”dah-dah jom balik..dah malam sangat dah ni..esok jumpa ye..” sampuk kakaknya pulak lantas dia ditarik keluar dari masjid.

Kami berbalas senyuman lalu da berlalu pergi.

...........................

Berakhirnya akad nikah malam ini. Esok pula ada kenduri meraikan perkahwinan kami.
Penat menyelubungi namun dikaburi dengan rasa gembira yang tak terhingga.

Kedengaran lagu thank you Allah nyanyian Maher Zain menandakan telefonku berbunyi.
Tertera nama Zhafrul di skrin telefon. Serba salah untukku menjawab. Lantas bunyi itu berhenti sendiri. Kedegaran bunyi mesej pula.

” takpa la tak nak jawab fon. Jumpa esok ye. Semoga berbahgia ”.

........................................................

Kenduri yang dinanti sekian lama akhirnya selesai. Ramai sahabat yang berkunjung, sahabat sekolah , sahabat universiti.

Turut menghadirkan diri Abang Haikal mengucapkan kata tahniah. Senyuman yang terlukis di mukanya nampak suram.

” tahniah. Moga berbahagia. Mungkin abang yang terlewat. ”

Tidak tahu balasan apa perlu di beri. Aku hanya menghadiakan senyuman padanya. Senyuman kemaafan.

Malam menjelang. Akhirnya hanya tinggal aku dan dia.Dia InsyALLAH pasanganku hingga ke akhir hayatku.
Terasa kekok bila berdua dengannya dalam bilik pengantin kami.

” Amalin Syuhada ’ terdengar suaranya memanggilku.

Dia menepuk2 sofa di sebelahnya mengajak aku duduk di sebelahnya.
Dia tersenyum senang apabila aku bergerak ke arahnya.Aku kemudian duduk dihadapannya. Tidak duduk di sebelahnya. Dia hanya tergelak kecil.

”owh melawan ye ” katanya lalu hidungku ditarik.

”sakit”, responku tanpa sedar.

”owh baru dengar suara..dari tadi tak dengar suara..”
Aku hanya tersenyum. Ingat aku peti suara yang kena selalu bersuara ke. Sekali-sekali kena simpan2 gak. Balasku hanya dalam hati. Tidak berani berbalas kata dengannya.

” kenapa tak jawab fon semalam ? ”

Ahh sudah pa aku nak jawab ni..zhaf, saya malu..haha mesti dia gelak guling2 dengar aku jawab camtu..pa aku nak kelentong ni..

”fikir pa yang lama sangat tu cik adik..susah sangat ke nak menjawab soalan saya ”.

Dia bangun dan cuba menghampiri aku.
Automatik aku terbangun lalu menjawab ” saya malu.”

Betul tekaanku,Zhafrul tergelak mendengar jawapanku.
Kami masih berdiri masih berhadapan antara satu sama lain.
Zhafrul memegang jariku.
”kenapa tangan sejuk sangat ni..”
Dia meramas-ramas jariku cuba meminjamkan kehangatan kepdaku.

”takkan malu kot ..” balasnya dengan sisa ketawa yang masih ada.

” dengan saya malu ye, dengan haikal tadi banyak je saya nampak awak bersembang..” luahnya sambil tanganku dilepaskan perlahan lalu dia membelakangkan aku.

Kata-katanya ada bau2 cemburu..bau2 merajuk pun ada..
Aik sejak bila encik Zhafrul Imran pandai merajuk2 ni..dulu bukan main macho ke..
Tergelak aku dalam hati.
Aku perlu pujuk ke?

Tak sempat berfikir panjang encik merajuk kembali bersuara
”saya tengah merajuk ni..awak tak nak pujuk ke”, kami kembali berhadapan.

Aik mengaku pulak dia...fesyen merajuk camni pun ada eh..
Lantas aku beranikan diri memegang jarinya. Dia tersenyum melihat respon positifku untuk memujuk encik merajuk.

” saya tak reti nak pujuk orang sebenarnya..”

Dia mencebik tatkala kata-kata itu yang terkeluar dari mulutku.

Tidak menghiraukan responnya aku terus bersuara, cuba memujuk encik merajuk.

Chayo alin, u can do it.

Aku beranikan diri lalu bersuara..
”tapi yang saya tahu,hati saya kata I love U, Encik Merajuk”, luahku akhirnya ditambah dengan usikan.

Encik merajuk akhirnya tersenyum lebar.

” pa pulak encik merajuk. Nama saya Zhafrul la..cuba awak ulang lagi skali..kata.. I.. love.. U... Zhaf..” katanya ala-ala mengajar budak-budak kecil bercakap.

”tiada siaran ulangan ”, jawabku tegas.

”ala..please cakap la lagi sekali..please..please..please sayang ”.

Pujukannya tidak ku layan lalu aku pulak membelakangkannya. Ahh sudah aku pulak ambik title encik merajuk ni..^^

Zhaf terus mengelakkanku pabila aku mengambil title merajuk.
Dia memelukku lantas berbisik ” i really love u sayang..i love u amalin syuhada..”

Dan akhirnya aku sendiri menjawab ” i love u too Zhafrul Imran.

Ya tidak ku sangka akhirnya aku bersama dia. Dia Zhafrul Imran . Kami berpisah kerana DIA dan kerana DIA juga kami akhirnya bersama. Itulah kuasaNYA . Jodoh pertemuan ditanganNYA. Dan kerna aku ’hawa’ kepada Zhafrul dan Zhafrul adalah ’adam’ kepadaku, walau sejauh mana pun perjalanan kami, kami bertemu juga akhirnya. Itulah jodoh ciptaan ilahi. Kalau dah jodoh, walau sejauh mana kami berpisah akhirnya kami bertemu jua.
Terima kasih Ya ALLAH atas kurniaanMU. Ya ALLAH,berkatilah dan bahagiakanlah masjid yang baru kami bina ini Ya ALLAH. Itulah doa yang bermain di bibir AMALIN SYUHADA dan ZHAFRUL IMRAN.


-THE END-

..................................

Akhirnya tamat sudah kisah Kalau Dah Jodoh (KDJ)..
Hopefully semua puas hati dgn endingnya ^^

plan awal nak abiskan series dekat penulisan2u,tp lambat sgt pula progressionnya..
jadi sbgai hadiah buat peminat KDJ saya postkan terus endingnya..
tak berani janji,akan ada ke tak sambungan KDJ..teringin sangat nak buat kesinambungan kisah Syu dan Zhaf,tapi kesibukan yang melampau (yg series baru pun tak siap lagi huhu) jadi tak berani nak berjanji la ye..doa2 kan la saya ada masa+idea untuk meneruskan hobi saya yang satu ni..

nak menyelit ckit pasal personal life-sekarang saya tengah posting medical..tgh sgt serabut..dan semakin tensen pabila mendapat supervisor yang garang bangat hoho mcmana keadaan nak exam ngan dia nnti..anyway,tolong doakan saya ye..doakan sekali moga dilembutkan hati supervisor saya tu ^^


lastly-thanks to peng-comment dan followers blog ni..korang la sumber inspirasi dan semangat untuk saya terus menulis..^^

k semoga bertemu kembali untuk cita baru yang akan datang..(^_^)

9 comments:

  1. yeay!! dah abes dah.. hehehe
    sweet la zhaf...
    ;)

    ReplyDelete
  2. suka ending nya =)

    ReplyDelete
  3. penulisan yg agak berlanan..apapun sy sukakan cetanya..teruskan berkarya ...

    ReplyDelete
  4. dari penulisan2u..lari ke blog penulisnyer... suker citer ni.. patutlah pasal hospital dan doktor-doktor... heheheee..mmg bakal doktor... all the best!!! keep on writing good stories... :-)

    ReplyDelete
  5. hihihi..
    akhirnya..
    thanks 4 n3..
    smg doc doc sume baik2 saja

    ReplyDelete
  6. best cte ni.....
    akhirnya....
    alin ngn zaf jugak suka...suka...
    tak de special n3 ke hik hik hik...
    :)

    ReplyDelete
  7. Nice story...tp masih blh diperbaiki...sbb cite dan penulisan yg bagus blh buat org nk bc byk kali.penyampaian yg bagus blh buat org phm apa yg nk disampaikan.tak ramai penulis ketengahkan unsur islamik yg sebenar2nya n dlm ms yg sm blh diterima skaligus menyedarkan pembaca..teruskan usaha.

    Sorry klu komen agak melampau...

    ReplyDelete
  8. Thanks for the en3, dah lama tunggu,dok tiap kali blog diklik tak ada.....happy amalin dgn zafrul .....itu dinamakan jodoh

    ReplyDelete

kata-kata semangat untuk diri ini meneruskan minat yang satu ni..thanks ^^