Tuesday, May 25, 2010

KALAU DAH JODOH 14

-maaf lewat sgt kali ni..k ni sambungan terbaru..selamat membaca..(^_^)

14
:: secret admire?? ::

”yahoo” jeritku dalam hati pabila sesi klinikal tamat. Penat betul berdiri 2 jam.
Tu baru 2 jam nanti waktu housement berjam-jam kena berdiri,mau pengsan diri ini.
Lalu aku dan aini, pblmateku berjalan perlahan-perlahan balik ke asrama kami.

Tiba-tiba kami disapa satu suara..

”syu..aini..”

Kami berdua berpaling ke arah suara itu.

Kelihatan ina bersama seseorang mendekati kami.
”abang haikal!!!”, bergema di dalam hatiku nama seniorku itu pabila aku baru menyedari dia mendekatiku bersama ina.

”aisy ina..sapa ni??pakwe mu ka???”, aini bertanya bernada usikan.

”aish bukanlah ni cousin aku,abang haikal..ni aini,ni pulak syu ”. Ina memperkenalkan kami.

Di dalam fikiranku, bermacam-macam fikiran yang timbul.
Terasa cuak berjumpa face to face dengan insan yang pernah aku minati dahulu walaupun aku pasti abang haikal tidak pernah menyedari pun kehadiranku dan sudah pasti dia tidak tahu pun aku adalah secret admirenya..
Fikiran terhenti pabila tetiba abang haikal menyapaku

”syu..amalin syuhada kan???budak penang ka??”.
Terkesima aku sebentar sebelum aku mengangguk mengakuinya.

”dulu sekolah bukit jambul ka???”, tanyanya lagi.
Aku mengangguk lagi dan terasa nafasku semput sebentar..dia kenal aku????

”tak kenal abang ka???abang sekolah tu gak dulu”.
Uish pa lak tak kenal..abang ni gila punya femes dulu..

”kenal..”, pendek aku menjawab.

”lah..ye ke???napa tak tegur dari awal ja..” balasnya sambil tergelak kecil.

”takdala takut abang yang tak kenal saya nanti..”

”pa nya tak kenal..syu kan femes kat sekolah..anak cikgu kaunselor sekolah..anak cikgu azmi kan???kenal sangat lah..”

Termanggu aku sebentar.. ye ke aku famous..tak pernah sedar pun hakikat tu..kalu cakap dia famous boleh terima la..sapa tak kenal abang haikal,ketua pengawas merangkap beberapa jawatan besar yang ada lagi..tak cukup dengan itu, berserta dengan kehenseman yang sejak azali tu menambahkan lagi kefemesan dia..

”uish seronok bersembang sampai tak ingat kami-kami kat sebelah ni..” sampuk ina sambil membuat mimik muka nya.

”takdala..excited gak jumpa junior sekolah kat cni..” balas abang haikal selamba.

”berapa lama duk cni???datang buat apa???”, aku meberanikan diriku bertanya soalan.

”abang wat elektif kat cni..ada la sebulan dua..pastu balik UKM balik la..”

”dah tahun brapa ye??final year ka???” sampuk aini apabila sekian lama dia berdiam diri..

”ahh final year..korang 3rd year la kan smaa dengan si ina ni..”

”emm sini ada tempat makan best tak ina???” tanya abang haikal tiba-tiba.

”ada la..ingat kelantan ni kokak sangat ka”, balas ina meperli abang sepupunya.

”ye la..abang takda niat la nak kutuk kelate kesayanagan ina..jom g makan luar..abang belanja..”

”ye ke..yuhuu”, seronok benar cik ina ni bila ada orang nak belanja makan.

”jom syu,aini..abang belanja makan..”

Aku dengan aini masih teragak-agak untuk turut serta. Namun setelah dipujuk berkali-kali oleh ina dan abang haikal kami pun mengikut sahaja gerak langkah mereka.

.......................


Sesampainya kami di gerai makan

”pesan je la apa2 yang ingin dipesan..abang belanja”..

”ina nak chicken chop ngan air tembikai..”

”aini???”.

”emm aini ikut ina la..”

Pa hal dua2 kawan aku ni makan western lak..nak nasi la..

”emm syu lak???nak pesan apa???”.

”bagi nasi goreng kampung la ngan jus mangga..”

Lantas abang haikal memanggil pelayan untuk mengambil pesanan kami..

”emm saya nak pesan 2 chicken chop,2 jus tembikai, 2 nasi goreng kampung ngan 2 jus mangga..” jelas abang haikal memesan makanan kami kepada waiter yang datang. Pelayan itu terangguk-angguk sambil menulis pesanan kami.

”eh esok ada apa ye???” ina bersuara memcahkan kesunyian yang menyelubungi.

”emm esok ada lecture pagi..pastu ada PBL..petang kita free..” jawabku.

”yes free petang..boleh la aku tido..”, balas ina sambil tersengih-sengih.

”aisy tido plak dia fikir..jadi medical student mana boleh banyak main..kena banyak studi..”, leter abang haikal.

Terdiam cik ina sebentar lalu dia membalas ”ala sekali sekala je nak qhada tido..takkan tak boleh..”

”ye la..malas abang nak berleter kat ina..”
Ina mencebikkan mukanya.

”comel sangatlah muka camtu..” tegur abang haikal membuatkan aku dan aini sama-sama tergelak.

Ina pun akhirnya tergelak sendiri.

Di saat itu, tetiba ada segerombolan manusia baru tiba di gerai itu.
Dan aku terkesima tatkala tersedar di dalam segeromolan orang ada si dia: Zhafrul Imran B Helmi. Gelakku turut terhenti. Aku terus memandang ke tempat lain tatkala dia memandang ke arahku.

”syu???.dia dengan ina..dengan aini..sapa laki yang depan dia tu???”, tertanya zhaf di dalam hatinya..

Aku memberanikan diri melangkah menegur mereka..

”ina..aini..syu..dah lama ka kat cni???” tegurku selamba. Sempatku mengerling kepada syu dan kemudian pada laki di hadapannya.

”oish ko ke zhaf???takda la lama sangat..makanan pun tak sampai lagi..”, jawab ina..
”kenalkan sepupu aku, abang haikal, final year UKM, buat elektif kat cni..”

”owh”, terhembus kelegaan. Lantas kami bersalaman berbalas senyuman.

..............

Di dalam kereta selepas menghantar aini dan syu ke asrama masing-masing

”oish abang haikal..apa hal diam je ni...tadi bukan main byk mulut lagi..” ina bersuara mengejutkan haikal dari lamunannya.

Haikal hanya tersengih tidak menjawab penyataan ina

”abang suka kat syu ye???” serkap ina sambil tersengih-sengih..

Haikal terkesima terus sekilas memandang sepupunya di sebelah.

”ala ngaku je la abang..obvious sangat la..”desak ina lagi tidak berpuas hati pabila haikal dia membisu.

”nampak sangat ka???”. tanya haikal tanpa menyedari dia memang dah terkena jerat yang dibuat ina.

”jadi betullah..ina dah agak dah”, tergelak ina pabila ternyata jeratnya mengena.

Haikal mengaru-garu kepalanya serba tak kena,kalut pabila rahsia hatinya telah terbocor di hadapan sepupunya yang agak kepoh ini.

”ina tolong abang..” haikal bersuara. Dalam fikirannya alang-alang ina dah tahu baik terusnkan niat di hati.

”tolong pa nya..tolong rahiskan???rahsia abang akan selamat dalm tangan Ina InsyALLAH jangan risaulah..”

”bukan..abang ingat abang nak approach dia...ina ada no fon dia tak???”.

Terdiam ina sebentar..gelojoh betul abang sepupu aku nih.

”tak yah la abang..takda maknanya cik syu tu nak layan..”

Terdiam haikal dengan kenyataan yang baru keluar dari mulut sepupunya.

”dulu ada ja budak kuliah ina nak tackle dia..tapi tak kesampaian pun..syu ni kuat ckit prinsipnya pasal hubungan laki perempuan ni..bagi dia hubungan laki perempuan aka bercinta hanya betul bila dah kawin ja..” cerita ina lagi.

”emm zhaf tu ada pa2 ka ngan syu??” tanya haikal

”aik kenapa abang tanya camtu???”

”takda la..tadi masa abang salam ngan dia tadi, wajah dia,mata dia nampak sangat dia ada hati ngan syu..nampak sangat..”, bicara haikal sambil menginggat kembali wajah zhaf yang nampak tegang di saat mereka bersalaman. Mata zhaf seakan meberi peringatan tentang perasaannya terhadap syu kepada haikal.

”emm tak ramai orang tahu pasal benda ni..ina tahu pun sebab ina duk depan bilik syu masa kami 1st year dulu..zhaf pernah cuba tackle syu dulu,diorang pernah rapat la dulu tapi dah tak rapat dah sekarang..tapi ina dapat rasa zhaf masih suka pada syu..”

”syu???syu suka zhaf jugak ka???”.

”usih abang ni soal selidik betul..”
”tu ina tak tahu..sbb cik syu ni secretive ckit..memang susah la nak tahu..”

Lama haikal terdiam, men’digest ’ maklumat syu yang baru diketahui.

”abang rasa cam nak g meminang dia terus la..”

Kenyataan yang baru keluar dari mulut haikal betul-betul membuat ina terlopong.

No comments:

Post a Comment

kata-kata semangat untuk diri ini meneruskan minat yang satu ni..thanks ^^

Post a Comment